Loading...

CORONATESTEN EN CORONAVACCIN VERVOER

Momenteel zijn er 2 soorten teststraten in Nederland operationeel. Zowel de overheid als bedrijven kunnen mensen met klachten testen op het coronavirus. Hier kun je zien hoe een Covid-19 test afnemen en verpakken in zijn werk gaat. Er zijn wettelijke regels verbonden aan het behandelen, verpakken en vervoeren van COVID-19 testen, dat staat vermeld in het ADR en is opgenomen in de Wet Vervoer Gevaarlijke Stoffen. 

Zo moet een afgenomen coronatest worden geclassificeerd als UN 6.2, onder vrijstelling UN 3373 worden verpakt, volgens P650. Ook aan het vervoer en de verpakking zijn eisen gesteld, zoals de opmaak van een correct vervoersdocument of een vrachtbrief waarop men de juiste informatie dient te vermelden, namelijk: UN 3373 Biologische stof, categorie B.

Bovendien dient er een 95kPa seal bag (getest onder druk op 95 kPa) en absorptie materiaal te worden gebruikt voor het verpakken en een buitenverpakking te worden gebruikt, zoals een UN 3373 Medical Pack van SDX.

SDX biedt verder diverse mogelijkheden aan zoals, gekoeld of gevroren vervoer, gevalideerde UN 6.2 verpakkingen die ook zonder droogijs kunnen worden gebruikt, koelelementen of verpakkingen zoals de bio-freeze of ultra-freeze.

Informeer naar de mogelijkheden via info@sdx.nl of bel 030 - 241 01 06. U kunt ook informatie vinden op de bio-bottle webshop.

 

CORONA TEST UITLEG EN INFORMATIE

Als u een afspraak maakt via 0800-1202 voor een coronatest, hoort u van een medewerker op welke locatie u terecht kunt. Maakt u online een testafspraak? Dan geeft u aan hoe u naar de test locatie kunt komen. Aan de hand van uw postcode krijgt u suggesties van testlocaties bij u in de buurt. Uitlegvideo over testen op het coronavirus. Wilt u weten wat u kunt verwachten als u getest wordt?

Bekijk de uitlegvideo over testen op het coronavirus op YouTube.

Terecht kunnen bij test locatie

U kunt meestal dezelfde of de volgende dag terecht voor een test bij de test locatie in de buurt. Als dat niet mogelijk is, kijkt de medewerker van het landelijke afsprakennummer wat alternatieve locaties zijn waar u wel eerder terecht kunt. Het kan dan zijn dat u iets verder moet reizen. Het adres staat ook op de ontvangstbevestiging die u ontvangt via e-mail. Blijf thuis tot het moment dat u naar de afspraak gaat. In sommige regio’s duurt het iets langer voordat u terecht kunt voor een test. Op dit moment zijn er niet overal in Nederland genoeg materialen en testmachines. Dat komt doordat steeds meer mensen zich laten testen. Ook als zij geen klachten hebben die passen bij corona.

Met de auto naar de test locatie

Heeft u klachten, dan mag u geen contact met anderen hebben. Het advies is daarom om, als dit kan, met de auto naar de locatie te komen. Daarvoor zijn speciale ‘drive through’ teststraten ingericht. Voor de test zelf blijft u in de auto. Rij bij voorkeur zelf en dus alleen naar de teststraat. Kunt u zelf niet rijden? Rij dan alleen mee met 1 van uw huisgenoten, als deze een auto heeft. Neem plaats links achter de bestuurder.

Niet met auto naar test locatie kunnen

Is de auto voor u geen optie? Geef dit aan bij het maken van de afspraak. Dan bekijkt de medewerker waar u terecht kunt met bijvoorbeeld de fiets, lopend of scooter. Bent u mindervalide, dan kunt u naar de testlocatie komen met bijvoorbeeld uw scootmobiel, brommobiel of met de rolstoel. Bent u bedlegerig of volledig afhankelijk van de hulp van anderen? Dan wordt met u besproken wat de mogelijkheden zijn in uw regio. U mag geen gebruik maken van het openbaar vervoer of een taxi. U kunt namelijk onderweg mogelijk anderen besmetten.

Melden bij de testlocatie

U neemt uw identiteitsbewijs en afspraakbevestiging mee. En u bent op de afgesproken datum en tijd bij de testlocatie. Bij aankomst worden uw gegevens gecontroleerd. Het is belangrijk dat u op tijd komt. Afspraken worden zo ingepland dat er geen rijen ontstaan. Dit om te voorkomen dat er te veel mensen op dezelfde plek aanwezig zijn.

Coronatest met wattenstaafje

De GGD-medewerker die de test uitvoert heeft beschermende kleding aan. De medewerker neemt met een wattenstaafje slijm af uit uw keel en neus. Het wattenstaafje gaat diep achterin uw keel en neus. Dit doet geen pijn, maar voelt wel vervelend. Dit slijm wordt naar een laboratorium gestuurd.

Onderzoek coronatest

Onderzoekers kunnen uit het genetisch materiaal van het virus opmaken of er sprake is van een besmetting.

Thuis afwachten op uitslag coronatest

Na de test gaat u naar huis. U blijft thuis tot u de uitslag van de test heeft.

Privacy coronatest, toestemming om materiaal af te nemen

Als u zich laat testen op corona neemt een GGD-medewerker slijm af uit uw neus en keel. Het afgenomen materiaal gaat vervolgens voor analyse naar een laboratorium. Doordat u zelf de test en de diagnose aanvraagt, valt het onder de geneeskundige behandelovereenkomst tussen u en de GGD (- hulpverlener). U hoeft dus niet van tevoren te tekenen om toestemming te geven.

Bewaren getest materiaal

Monsters worden na de uitslag nog bewaard. De termijn varieert per laboratorium tussen enkele weken tot maanden. De GGD kan aan het laboratorium vragen om verder onderzoek te doen. Dit is vastgelegd in de Wet publieke gezondheid.
 
Bron: Rijksoverheid