Loading...

CALAMITEITENPLAN CORONAVIRUS

Onderstaand vindt u alle informatie over het calamiteitenplan en vragen over het Coronavirus (COVID-19). Voor vragen kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen. 

Hoe COVID-19 zich verspreidt
Het huidige inzicht in hoe het virus dat corona 2019-2020 veroorzaakt (COVID-19) zich verspreidt, is grotendeels gebaseerd op wat bekend is over vergelijkbare coronavirussen.

Persoon tot persoon verspreid
Men denkt dat het virus zich voornamelijk van persoon tot persoon verspreidt.
Tussen mensen die in nauw contact met elkaar staan (binnen ongeveer 1.80 meter)
Via ademhaling er druppeltjes die worden geproduceerd wanneer een besmette persoon hoest of niest. Deze druppels kunnen in de mond of neus van mensen in de buurt landen of mogelijk in de longen worden ingeademd.

Verspreid door contact met geïnfecteerde oppervlakken of objecten
Het is mogelijk dat een persoon COVID-19 kan krijgen door een oppervlak of object met het virus aan te raken en vervolgens zijn eigen mond, neus of mogelijk zijn ogen aan te raken, maar dit wordt niet gedacht dat het de belangrijkste manier is waarop het virus zich verspreidt.

Wanneer gebeurt verspreiding?
Men denkt dat mensen het meest besmettelijk zijn als ze het meest symptomatisch zijn (de ziekste).
Enige verspreiding kan mogelijk zijn voordat mensen symptomen vertonen; er zijn meldingen geweest van dit nieuwe coronavirus, maar dit wordt niet gezien als de belangrijkste manier waarop het virus zich verspreidt.

Hoe efficiënt verspreidt het virus zich?
Hoe gemakkelijk een virus zich van persoon tot persoon verspreidt, kan variëren. Sommige virussen zijn zeer besmettelijk (zoals mazelen), terwijl andere virussen minder zijn. Een andere factor is of de verspreiding zich over meerdere generaties mensen voortzet (als de verspreiding aanhoudt). Het virus dat COVID-19 veroorzaakt, lijkt zich gemakkelijk en duurzaam te verspreiden in de provincie Hebei en andere delen van China. In de Verenigde Staten is de verspreiding van persoon tot persoon slechts bij enkele nauwe contacten opgetreden en is deze tot op heden niet verder verspreid.

Er valt nog meer te leren
COVID-19 is een opkomende ziekte en er is meer te leren over de overdraagbaarheid, ernst en andere kenmerken en wat er zal gebeuren in de Verenigde Staten. Nieuwe informatie zal de risicobeoordeling verder informeren.

N.B.

 • Gebruik IIR-mondkapjes, aangezien er aanwijzingen zijn dat het beste beschermt tegen Covid-19.
 • Handen wassen is net zo effectief als handschoenen dragen, mits dit consequent wordt uitgevoerd.

Wanneer moet ik mijn handen wassen?
Bekijk onderstaande link voor het handenwasprotocol: https://www.youtube.com/watch?v=u6zQ8XZCUAs

Was je handen in ieder geval:

 • Als je handen vuil zijn; na een bezoek aan een ziekenhuis of opdrachtgever.
 • Voor en na een toiletbezoek.
 • Na hoesten, niezen in de handen (Tip: nies of hoest in de arm!).
 • Na het snuiten van de neus, gebruik papieren zakdoekjes.

Hoe moet ik mijn handen wassen? Volg tijdens het handen wassen de volgende stappen:

 • Maak je handen goed nat.
 • Neem wat vloeibare zeep uit een pompje.
 • Wrijf de handen lang genoeg over elkaar, zorg dat de boven- en onderkant goed bedekt zijn met zeep.
 • Wrijf hierbij goed alle vingertoppen in.
 • Wrijf ook tussen de vingers.
 • Neem ook de polsen mee.
 • Spoel de zeep zorgvuldig af met stromend water.
 • Droog je handen goed af, vergeet hierbij niet de huid tussen de vingers. Bij het drogen van de handen kunnen er ziekteverwekkers op de handdoek komen. Doe stoffen handdoeken regelmatig in de was. 

Wat kan ik doen om verspreiding van het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) te voorkomen?
De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.
Het zijn:

 • Was je handen regelmatig.
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes.

Kan het nieuwe coronavirus zich via geld verspreiden?
De kans dat mensen besmet raken via geld is erg klein. Waarschijnlijk speelt het ook in China maar een hele kleine rol in de verspreiding. Maar in China wordt alles op alles gezet om verspreiding te voorkomen, en blijkbaar kiezen zij er daarom voor om geld te 'desinfecteren'.
Wat betreft pakketjes uit China; deze zijn enkele dagen onderweg. Als er al nieuw coronavirus op zou zitten, overleeft het virus dat niet. Het is dus gewoon veilig om pakketjes uit China te bestellen.
Omdat het nieuwe coronavirus via vieze handen overgedragen kan worden, is regelmatig handen wassen een goede maatregel om verspreiding te voorkomen.

Kun je ook besmet raken als je een pakketje uit China bestelt?
Coronavirussen verspreiden zich via mensen en dieren. Buiten het lichaam kunnen ze niet goed overleven. Zeker niet op karton, verpakkingsmateriaal of andere spullen. Andere coronavirussen verspreiden zich niet op deze manier en we hebben geen reden om aan te nemen dat dit voor dit nieuwe coronavirus (COVID-19) anders is.

Ik wil een evenement bezoeken/organiseren. Moet ik voorzorgsmaatregelen nemen?
Het is belangrijk om de standaardmaatregelen op te volgen die gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen geven:

 • Was je handen regelmatig.
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes.

Heeft het zin om een mondkapje te dragen om je te beschermen tegen het nieuwe coronavirus (COVID-19)?
In Nederland adviseren we alleen mondkapjes voor medisch personeel. Mensen die werken met (mogelijk) besmette mensen gebruiken professionele mondkapjes. Deze mondkapjes helpen alleen, als je ze op de juiste manier gebruikt; ze moeten heel goed sluiten over neus en mond, en je moet ze regelmatig wisselen. De simpele (papieren) mondkapjes die veel mensen in bijvoorbeeld China gebruiken, beschermen de drager niet tegen het virus. Verkeerd gebruik van de mondkapjes geeft schijnzekerheid.

Word je minder besmettelijk als je je neus en keel desinfecteert met een desinfecterende oplossing?
Nee, deze vorm van schoonmaken wordt niet gebruikt om besmetting te voorkomen of voor de behandeling van een coronavirusinfectie. Het virus kan in de neus en/of keel aanwezig zijn. Het apart schoonmaken van keel of neus heeft daarom geen effect. Het inbrengen van desinfecterende oplossing in de neus kan schade aan de slijmvliezen geven. Hiermee kan de kans op besmetting met bacteriën groter worden of zou het zelfs de verspreiding van het coronavirus kunnen versterken. Wel kan je besmetting naar anderen toe voorkomen door goed je handen te wassen, te hoesten en te niezen in de binnenkant van je elleboog en papieren zakdoekjes te gebruiken.

Kan besmetting met het nieuwe coronavirus (COVID-19) gebeuren via een buizensysteem?
Door hoesten en niezen komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus zo in de lucht. Deze druppeltjes blijven niet in de lucht zweven, maar dalen snel neer. Hoe zieker iemand is, hoe meer virus hij kan verspreiden. Er is nog geen bewijs dat het virus langere tijd in de lucht kan blijven en zich via een buizensysteem kan verspreiden.  

Bron: RIVM

Bekijk hier de actuele informatie over het coronavirus op de website van het RIVM 

 

Noodprocedures SDX BV

Persoonlijk bescherming voor SDX werknemers en chauffeurs:  

 • Zorgvuldige hygiëne. Bijvoorbeeld, was uw handen met water en zeep of een alcohol-based hand sanitizer en voorkom contact met bloed en lichaamsvloeistoffen.
 • Vermijd alle voorwerpen, die mogelijk in contact komen met bloed of het lichaam van een besmet persoon vloeistoffen (zoals kleding, beddengoed, naalden en medische apparatuur).
 • Vermijd zo veel mogelijk fysiek contact met anderen, neem afstand.
 • Draag handschoenen als je een zending aanneemt en verwissel deze direct voor nieuwe als je de zending in de auto hebt gezet. Doe weer nieuwe handschoenen aan als je de zending uit de auto haalt en je de zending bij aflevert.
 • Op kantoor en in het warehouse ook handschoenen gebruiken als je zendingen aanpakt en aan het inpakken bent.
 • De ADR kit (die chauffeurs in de auto hebben) bevat belangrijke onderdelen om je zelf te beschermen als je denkt dat je een bepaald risico loopt, zoals PBM's (Persoonlijke Beschermings Middelen) en desinfectiemiddel.
 •  
 • Als iemand toch besmet blijkt te zijn, dan gaat hij/zij direct naar huis en in thuis isolatie volgens de geldende voorschriften.
 •  
 • Indien een chauffeur of werknemer besmet raakt met het Coronavirus dan gaat 50% van elke afdeling thuiswerken voor minimaal 14 dagen.
 •  

Bron RIVM, CDC